Pożywny i zdrowy, czyli właściwości chleba razowego

Produkty zbożowe to dla wielu osób podstawa ich diety

Produkty zbożowe to dla wielu osób podstawa ich diety. Największą popularnością cieszy się chleb, który jest tradycyjnym przysmakiem, stanowiącym nieodłączny element dnia i bazę, a czasem dodatek, do wielu dań. W trosce o dobro organizmu i właściwy stan zdrowia, warto zainteresować się jego zdrowszą wersją, którą jest chleb razowy. Charakteryzuje go ciemna barwa i wyrazisty smak. Produkt wytwarza się przy pomocy grubo mielonej mąki, najczęściej żytniej lub razowej, która obfituje w łupiny ziaren.

Wartościowy i uniwersalny

Chleb razowy posiada wiele zalet, o których warto pamiętać podczas komponowania swojego codziennego jadłospisu. Zawiera wysoką ilość błonnika, który przyspiesza procesy trawienne, poprawia perystaltykę jelit i sprawia, że organizm wolniej wchłania cukier. Jest również znacznie mniej kaloryczny, niż chleb jasny, a także posiada niższy indeks glikemiczny, co przekłada się na dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Będzie więc doskonałym wyborem dla osób, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów, lub lekko wyszczuplić sylwetkę. Oprócz błonnika, chleb razowy dostarczy nam także wielu cennych minerałów, witamin i związków odżywczych. Cynk, magnez i żelazo wzmocnią mięśnie, zwiększą odporność na stres i wspomogą układ immunologiczny. Witaminy z grupy B zadbają o właściwą kondycję skóry i układu nerwowego.

Chleb razowy jest wyjątkowo uniwersalnym produktem spożywczym. Znakomicie sprawdzi się, jako:

  • podstawowy element kanapek
  • dodatek do zup
  • dodatek do innych dań, takich jak jajecznica.

Przy jego pomocy z łatwością przygotujemy szybki, smaczny i zdrowy posiłek. Przyrządzone na jego bazie kanapki bez trudu zabierzemy do pracy, czy na uczelnię, a jedzony razem z zupą sprawi, że będzie bardziej posilna. Warto podkreślić, że równie dobrze komponuje się ze słodkimi smakami (na przykład jedzony z miodem), jak i z pikantnymi (w towarzystwie solonych warzyw i mięs różnego rodzaju).

Odpowiedni skład

Kupując chleb razowy należy pamiętać o tym, by nabywać go jedynie ze sprawdzonych źródeł. Nie wszyscy producenci są bowiem uczciwi i wykorzystując popularność tego produktu, często decydują się na zabiegi, które mogą zmylić konsumenta. Jednym z nich jest dodawanie karmelu do jasnego pieczywa tak, by zabarwić je na podobieństwo chleba razowego. Klient, który niezbyt dokładnie wczyta się w etykietę może się pomylić i w efekcie otrzymać produkt pozbawiony cennych wartości odżywczych, a przy tym o wiele bardziej kaloryczny. Ten oryginalny, choć bez wątpienia zdrowy, również nie będzie odpowiedni dla każdego. Powinny zrezygnować z niego osoby, które posiadają wrażliwy żołądek, cierpią na chorobę wrzodową, lub unikają ciężkostrawnej żywności.

Background obraz autorstwa onlyyouqj - www.freepik.com