Chleb razowy – dlaczego jest lepszy niż białe pieczywo?

Wiele osób dbających o zdrowy tryb życia, także odchudzając się, eliminuje całkowicie ze swojej diety pieczywo

Wiele osób dbających o zdrowy tryb życia, także odchudzając się, eliminuje całkowicie ze swojej diety pieczywo. Niestety, jest to błąd. Istnieje wiele rodzajów pieczywa i o ile jasne pieczywo nie powinno być spożywane w dużych ilościach, a osoby dbające o linię powinny go unikać, o tyle chleb razowy dostarcza niezbędnego organizmowi błonnika, który wspomaga walkę z kilogramami.

Czym różni się chleb razowy od zwykłego, białego chleba?

Przede wszystkim, chleb razowy jest o wiele bardziej sycący. Aby zaspokoić swój głód będziemy więc potrzebować mniej kromek. Ponadto zawiera on o wiele więcej składników odżywczych-błonnika i minerałów. Dzieje się tak dlatego, że mąka z której zostaje wykonany, wpływa na jego odżywczą wartość. Najwięcej składników odżywczych znajduje się bowiem pod skórką, a podczas przemiału ziarna, ta niezwykle wartościowa część zostaje odrzucona. Jedynie w przypadku mąk ciemnych, które są słabo oczyszczone, mogą pozostać większe ilości składników odżywczych. Jedna kromka razowego chleba jest nam w stanie dostarczyć aż 3 gramy błonnika i zawiera jedyne 75 kalorii. Dziennie można zjeść nawet 2-4 kromki takiego pieczywa, bez obawy o przybranie na wadze.

Chleb razowy jest również źródłem magnezu, który to łagodzi stres, działa przeciwdepresyjnie i wspomaga koncentrację i pamięć, a także witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma on również duże ilości kwasu foliowego, cynku (poprawiającego odporność) oraz żelaza (chroniącego przed anemią), co sprawia, że jest pozycją obowiązkową w diecie przyszłych mam.

Chleb razowy-bogate źródło błonnika pokarmowego

Błonnik zawarty w chlebie razowym sprawia, że szybciej czujemy się syci, a więc sięgamy po mniejsze ilości jedzenia. Ponadto, błonnik oczyszcza jelita z resztek pokarmowych i pomaga osobom borykającym się z zaparciami. Dobry chleb razowy powinien zawierać dodatkowo otręby i ziarna, które także są niezwykle ważne w zdrowej diecie.

Prawdziwy chleb razowy

Dobry chleb razowy nie powinien zawierać spulchniaczy ani barwników. Łatwo go rozpoznać po kolorze – chleb razowy zawsze jest ciemny. Należy jednak mieć na uwadze, że nie każdy ciemny chleb, będzie chlebem razowym. Warto więc czytać etykiety, aby przekonać się z jakiej mąki został wykonany. Powinna być to mąka razowa czyli mąka żytnia pełnego przemiału lub typu 2000. Może się jednak zdarzyć, że chleb nie będzie miał etykiety. Wtedy wystarczy mu się przyjrzeć. Nie może być on spulchniony i wyrośnięty. Jego waga także będzie większa od zwykłego chleba w tym samym rozmiarze. Warto także pokusić się o upieczenie takiego chleba samemu w domu.

Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com